tirsdag 15. mars 2016

Hvor mye tjener du som statist?

Det skal godt gjøres å leve av å være statist, men hvis du er heldig med å finne de best betalte oppdragene, kan det faktisk bli en ganske grei ekstrainntekt.

Oppdrag lønnes fra ingenting til flere tusen. De aller fleste produksjonene følger faste satser, som er beskjedne og har stått stille i mange år. Typisk dagshonorar for spillefilm og TV-serie er kr 500 (NRK har nå oppjustert). For reklamefilm er det vanlige dagshonoraret kr 1000 for statist.

Utenom standardoppdragene finnes det også oppdrag med replikker eller med litt større betydning for produksjonen, og disse lønnes tilsvarende bedre. Særlig innen reklame kan du finne honorarer på flere tusen, men disse appellerer også til skuespillere og dermed blir konkurransen gjerne tøff for en middels erfaren statist.

Den gode nyheten er at en del oppdrag ikke tar full dag. Noen ganger er det avtalt på forhånd at de trenger deg f.eks. i fire timer, men også når det er avtalt full dag kan det skje at alle opptak er i boks tidligere enn antatt, eller at noe er endret sånn at du kan dra hjem tidligere. I så fall beholder du dagshonoraret.

Noen ganger serveres det varm lunsj, eller bevertning i løpet av dagen som er så bra at dagshonoraret kjennes helt greit. Eller kanskje tagningen var ekstra underholdende eller du får oppleve et spesielt sted som gjør at du får følelsen av å få litt mer enn selve honoraret. Man kan imidlertid ikke betale husleien med den ekstra opplevelsen...

Husk også at du kan tjene inntil kr 1000 skattefritt fra hver produsent (arbeidsgiver) årlig. Hvis du skatter 35% tilsvarer kr 500 en skattbar inntekt på kr 770.  Det blir altså litt romsligere hvis du unngår skatt. Skal du aktivt lete etter oppdrag gjennom et helt inntektsår, vil du imidlertid fort ende opp med å ha flere oppdrag hos samme produsent, og så snart du bryter grensen på 1000 må du skatte også for de første 1000.

Verken skattefritak, bevertning eller en underholdende dag er legitime grunner til å beholde de beskjedne honorsatsene. Flere grupperinger har i noen år jobbet for å løfte dagshonoraret og for å bidra til at bransjen faktisk finner det nødvendig å heve satsene, bør du ikke akseptere mindre enn 500,- for halv dag (inntil 4 timer) og 1.000 for full dag. Gjør gjerne et unntak for ideelle organisasjoner og studentproduksjoner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar