lørdag 5. mars 2016

Hvilke oppdrag kan du få?

Som statist kan du medvirke i mange slags produksjoner, f.eks. spillefilmer, TV-serier, kortfilmer og reklamefilmer. Du trenger ikke å ha mye erfaring for å få enkle statistoppdrag.

For de større produksjonene er det gjerne et castingbyrå som plukker folk til de ulike rollene, dette gjelder både skuespillere og statister. For å bli valgt ut må du enten være registrert i castingbyrået fra før, eller respondere på en generell annonse.

For enkelte produksjoner kan det være vanskelig å få oppdrag fordi de trenger helt spesielle typer, og kanskje du rett og slett ikke passer. Det betyr ikke at de ikke tror du er flink, bare at stilen din ikke matcher. Som statist får du svært sjelden replikker, men skal ofte spille visse mennesketyper, som f.eks. demostrant, politiker eller kunstsamler. Da er det enklere og billigere å bruke folk som allerede passer, enn å "gjøre om på" folk som i utgangspunktet ikke passer like bra. Noen ganger ønsker de dessuten folk med en viss yrkeserfaring for å sikre at bevegelser og bruk av utstyr etc. blir korrekt.

Noen ganger trenger produksjonen en generell folkemengde, tilfeldig forbipasserene i gatebildet, eller kanskje vanlige folk i en kø eller på et busstopp. Da er det sjelden noe krav til hvilke type du er, og ofte kan du bare komme som du er. For sånne oppdrag gjelder ofte prinsippet om førstemann til mølla. Da er det viktig at du oppdager annonsen så tidlig som mulig.

For større produksjoner, som f.eks. «Snømannen», er det egen registrering av statister i forkant, og så vil castingfolkene plukke fra det registeret og presentere sine forslag for regissøren, som deretter aksepterer eller ikke. Det er en mer tungvint og tidkrevende prosess, og du må gjerne bekrefte at du har tid og lyst flere ganger underveis i prosessen, fordi de jo ikke kan foreslå en person som likevel ikke kan møte opp. Derfor er det viktig at du sjekker epost jevnlig og svarer på alle henvendelser samme dag om mulig. Noen ganger vil du få en SMS med hint om at de har sendt deg epost, men ikke alltid. Hvis du glemmer å bekrefte når de ber om det, går oppdraget raskt til andre.

Oppdrag i reklamefilm er stort sett som for annen film. Som ordinær statist er det lettest å få oppdrag som ikke krever spesielle ferdigheter eller erfaring, men med litt erfaring kan du også bli tilbudt en liten rolle eller et litt mer krevende oppdrag. Reklamefilm blir ofte castet av castingbyrå, på samme måte som spillefilmer, men for reklamefilm kan det også bli annonsert på spesielle nettsteder.

I tillegg kan du få oppdrag i kortfilmer som produseres av studenter ved f.eks. medieskoler. Da jobber du gjerne gratis, men kan få en mer krevende rolle enn du kan regne med å få i en profesjonell produksjon. Hvis du har ambisjoner kan en sånn erfaring være gull!

Det finnes med andre ord et mylder av ulike statistoppdrag. Felles for alle er at du selv må sørge for å væe registrert i ett eller flere byråer, og/eller følge med på annonsering og respondere kjapt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar