tirsdag 22. mars 2016

Hvor lang arbeidsdag har statisten?

Som statist er det nesten umulig å forutsi arbeidsdagen, både når det gjelder innhold og varighet. Alle på settet jobber for det samme målet, nemlig å få til de opptakene som skal skytes den dagen du er der, men dessverre tar det noen ganger litt lengre tid enn tenkt.

Når du tar et oppdrag får du vanligvis oppgitt omtrentlig opptakstid. Kanskje får du beskjed om å holde av hele dagen, eller f.eks. fra kl 09:00 til kl 17:00. Så sent som dagen før opptak kan det komme en mer eksakt tid, men normalt ligger denne innenfor den tidsrammen du fikk første gang. Oppmøtetidpunkt endres sjelden det neste døgnet, men noen opptaksdager kan bli lengre enn estimert.

Hele crewet er jo interessert i at opptakene skal bli så bra som mulig, og som statist inngår du i crewet og bør ha samme oppfatning. Det er lov å være oppgitt hvis du ikke får dra fra settet når du trodde, men ofte er det bare en time ekstra som skal til for at alle blir fornøyde med resultatet. Jeg har hatt et oppdrag hvor alle statistene ble holdt igjen 6-7 timer lenger enn avtalt, og det er selvfølgelig ikke greit for noen. Heldigvis skjer det svært sjelden.

Selv om de fleste opptaksdagene går som planlagt, er det en del av gamet å være forberedt på at du kan bli bedt om å stille en time ekstra. Det forventes nesten at du har anledning til det når du tar et statistoppdrag, men den statistansvarlige vil selvsagt informere statistene og spørre om det er ok.

Hvis du absolutt ikke kan bli litt lenger, prøver man å finne en løsning. Men jeg anbefaler at du unngår å gjøre viktige avtaler som du ikke lett kan skyve litt på eller droppe. En seriøs statist insisterer ikke på å forlate settet på det tidspunktet som først ble opplyst. Kommer du langveisfra og er avhengig av å rekke tog eller buss for å komme deg hjem samme dag, eller du av annen grunn ikke kan bli igjen på settet, bør du opplyse statistansvarlig om dette senest dagen før opptak. De fleste kan nemlig bli litt lenger, fordi de har tatt høyde for at det kan skje.

Grunnen til at du kan bli nektet å forlate settet er at du allerede medvirker i den scenen som det jobbes med, og da må du være med i de siste opptakene også. Hvis statistansvarlig er informert om at du må dra sånn og sånn, kan de unngå å bruke deg i dagens siste scene. Da vil problemet være mye mindre.

De aller fleste opptaksdagene varer imidlertid litt kortere enn oppgitt. Selv om ikke alt har gått på skinner, er det proffe folk på teamet, og mindre forsinkelser kan ofte hentes inn igjen i løpet av dagen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar