mandag 4. mai 2020

Tid for å oppdatere bilder og CV?

I disse koronatider er de fleste film- og TV-produksjoner satt på pause. Kanskje filmer de scener med veldig få involverte. Dermed er det færre jobber enn vanlig for statistene, og det er nok like greit å innstille seg på at det kan ta litt tid før du igjen jobber jevnlig på et filmsett.

Men pausen kan brukes fornuftig! Nå kan du istedet bruke litt tid på å oppdatere presentasjonsmateriell og kontaktnettverk. Casterne har også ledig tid, og det kan vel tenkes at også de rydder litt i sine "skuffer og skap", og at det dermed er en finfin anledning for deg å sende dem oppdatert informasjon.

Er CV-en din oppdatert?
Den bør oppdateres jevnlig og vi vet jo alle hvor plutselig den kan bli utdatert. Hvis du har hatt mange oppdrag blir småjobbene ganske uinteressante for en caster. Det er ikke viktig å vite at du har stått i en taxikø hvor skulderen din kunne skimtes i ett sekund. Har du mange sånne småjobber trenger du ikke å liste opp alle, men kanskje heller nevne hvor mange dager du har oppdrag pr år. Det er først og fremst oppdragene hvor du er featured, hvor du får spille litt, eller kanskje til og med har en replikk eller to, som er interessante. Og husk at kommunikasjon i en filmscene er mye mer enn å si en replikk. Har du hatt oppdrag hvor du uttrykte noe gjennom mimikk eller kroppspråk, kanskje som direkte respons til en skuespiller, ja så er det en fin erfaring som du kan selge inn. Alle nyere oppdrag hvor du var litt i fokus bør være med, og det er lov å ha med gamle jobber også, men bare hvis du faktisk var viktig for scenen.

Er bildene dine gamle?
I denne bransjen blir bilder gamle før du får snudd deg rundt, men ekstra viktig med oppdatering er det når f.eks. håret ditt er endret. Nå har du sikkert masse tid til å ta nye bilder! Husk at de skal være så enkle og naturlig som mulig. Du trenger ikke å vise casteren hvordan du tar deg ut med store solbriller eller med mye sminke. Bildene dine bør være så generelle at de kan brukes nesten uansett hvilket oppdrag du søker. Casteren ønsker å se utgangspunktet ditt, og greier fint å se for seg hvordan utseendet ditt kan justeres. Ofte vet du ikke hvilket uttrykk de leter etter. Menn kan godt ha bilde både med og uten skjegg, men når opptaket skjer om få dager sender du inn bilde av hvordan du ser ut den dagen du søker. Har man langt hår kan det være greit med bilde av både fritt og oppsatt hår. Kanskje man bør unngå bilder hvor huden er ekstremt solbrun eller vinterblek, med mindre man ser sånn ut det meste av året. Sånn sett er våren en fin tid for fotografering.

Mange synes det er kult å vise bilder av seg selv i ulike kostymer, og det er det jo, men med mindre du faktisk var i karakter på bildet (spilte en rolle), blir jo det bildet mer interessant for en kostymedesigner enn for casteren. Det er imidlertid ikke noe i veien for å ha sånne bilder på lur, sånn at hvis noen søker etter en politimann/-kvinne kan du kjapt bidra med bilde av deg selv i politiuniform. Hvis bildet er flere år gammelt har det liten hensikt.

Har du en videopresentasjon av nyere dato?
Det blir stadig vanligere å sende inn en videopresentasjon, og kanskje har du ikke anledning til å lage en ny der og da. Da er det veldig greit å ha liggende en generell presentasjon hvor du ikke snakker om et konkret oppdrag.

Nå har du sikkert rikelig med tid til å spille inn en ny videosnutt. Husk å være naturlig, fortell kort om hvem du er og bakgrunnen din, men begrens deg til et halvt minutt. Casteren er sannsynligvis mer opptatt av mimikken din, blikket ditt og det generelle uttrykket ditt, enn nøyaktig hva du sier. Opptaket trenger ikke å være perfekt. Det er nesten en fordel om du glemmer hva du hadde tenkt å si, for da viser du faktisk fram helt ekte reaksjoner. På videoen nevner du bare headlines fra CV-en din. Bakgrunnen din kan casteren uansett lese om i vedlegget. Vær obs på at presentasjonsvideoer gjerne blir videresendt til regissør eller kunde (ved reklame), så litt seriøs kan du nok være. Når du først er i gang kan det være greit å lage flere varianter.

Hvor ofte skal du oppdatere?
Mange oppdaterer alt dette flere ganger hvert år, så når du først er i gang kan du jo også tenke litt på hvordan rutinen din bør være framover. Det beror litt på ambisjonsnivået ditt, for du trenger ikke en perfekt presentasjon for å få være den skulderen i bakgrunnen. For mange statistoppdrag betyr heller ikke utseendet ditt noe, med mindre det er litt ekstremt. Uansett er det greit å lage en plan for hvor ofte du skal oppdatere - hver 3. måned? Hvert år? Castere ønsker ikke å motta nye videoer ofte og uoppfordret, men når de får bra materiale med en søknad, tar de gjerne vare på den til senere.

Uansett, nå er du klar når produksjonene starter opp igjen for fullt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar