søndag 18. april 2021

Søk selv om du gjerne skulle hatt flere detaljer

Hvis du ønsker deg mange oppdrag som statist eller smårolleaktør bør du søke på så mange utlyste oppdrag som mulig. Mange henger seg opp i unøyaktige detaljer som honorar, antall timer og lokalitet allerede før de søker, men det bør du egentlig heller ta i neste runde.

Vi ønsker alle å løfte honorarsatsene, ingen bør jobbe mer enn 4 timer for 500,-. Men der det ikke er gitt eksakte opplysninger om honoraret, bør du likevel søke hvis du tror at du passer sånn ellers.

En årsak til at honorar ikke alltid er oppgitt i en utlysning er at statistansvarlig ikke vet. Produksjonen vet kanskje ikke engang hvor mange statister de trenger, eller nøyaktig hvor mange timer. Det er helt naturlig, siden mange avgjørelser tas av produksjonen få dager før opptak - ja, noen ganger kvelden før. Hvis du velger å la være å søke p.g.a. manglende informasjon, velger du samtidig bort å markedsføre deg selv. Dessuten, hvis du ikke søker før du har fått svar på det du lurer på, vil det kunne gå så mange timer etter utlysningen at de allerede har mottatt flere henvendelser enn de trenger. Det er det ingen andre enn du selv som taper på.

Detaljer som honorar, tidspunkt og lokasjon kan dessuten bli justert. Det eneste som er sikkert i denne bransjen er at alt kan bli endret inntil opptaket er gjort, og selv da er det jo ikke garantert at scenen din blir med i det endelige resultatet. Du får en mye mer avslappet statistkarriere hvis du venner deg til at ingenting er låst. En skriftlig kontrakt er selvfølgelig låst, men praktiske detaljer som tid og sted kan noen ganger bli justert helt fram til jobben er gjort. En sjelden gang blir justeringene så store at selv et avtalt oppdrag blir annullert. Normalt har det ingen hensikt å krangle, i stedet kan du be om å bli kontaktet igjen hvis de trenger deg til en annen scene. Hvis du har vært grei å ha med å gjøre, står du sikkert langt oppe på en sånn liste.

I stedet for å fokusere på alle detaljer i utlysningen, bør du tenke på hver henvendelse som en mulighet til å markedsføre deg selv. Er søknaden din, CV-en din og bildene dine interessante, legges du kanskje inn i diverse arkiver selv om du ikke får den jobben du søkte på. Neste gang husker kanskje den statistansvarlige deg igjen, og det kan utgjøre en forskjell når de skal plukke statister.

Husk at du aldri forplikter deg før du har fått de detaljene du trenger og som det er mulig å gi deg. Du kan takke nei senere selv om du har lagt inn en søknad som gir napp. Tenk på den første søknaden din som en måte å skape en mulighet. Du trenger jo ikke å ta stilling til m du vil ha jobben før du bli tilbudt oppdraget. Hvis honoraret viser seg å være for lavt blir det dessuten et tydeligere hint tydeligere hint til produksjonen om at du ikke godtar honoraret, enn om du ikke hadde søkt i det hele tatt. Dessuten kan rforhold endre seg, og åpne for at du kan forhandle litt - men altså, vent med det til du er aktuell for jobben.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar